ICP za 12 let pomohlo více než 50 000 cizincům se lépe integrovat v Česku

Integrační centrum Praha (ICP) již dvanáct let asistuje v hlavním městě Česka cizincům. Nezisková organizace tak od doby svého vzniku pomohla více než 50 000 klientů – převážně ze zemí mimo EU. Jen za rok 2023 využilo bezplatné služby ICP 9657 osob. Jejich počty od vzniku centra kontinuálně rostou, v roce 2012 se začínalo na téměř 1500 klientech ročně.

„Hlavní role ICP je především posilovat informovanost, samostatnost a soběstačnost našich klientů. Cizinci a uprchlíci se díky našim službám rychleji, jednodušeji, a hlavně kvalitněji začleňují v České republice. Také podporujeme samosprávy v jejich úsilí realizace integrace na lokální úrovni. Stejně tak pomáháme školám, úřadům práce a zdravotnickým zařízení v přístupu a komunikaci s cizinci,” říká ředitel Integračního centra Praha Alen Kovačević.

„Osobně mám životní zkušenost s úspěšnou integrační cestou do české společnosti. Narodil jsem se v Bosně a Hercegovině a vinou občanské války jsme se s rodinou v roce 1993 rozhodli odejít do ČR a začít nový život. Nejen z této perspektivy, kdy jsem zde mohl vystudovat a přes deset let jsem českým občanem, budu navždy vděčný za tu možnost. Můj příběh není samozřejmostí, a to mě motivuje právě k tomu, abych cizincům v Praze pomáhal,“ dodává.

Dlouhodobě služby integračního centra využívají nejvíce lidé z Ukrajiny, Ruska nebo Vietnamu. Zastoupeni jsou nemalou mírou ale také Indové, Bělorusové, Číňanénebo Turci.

Od 24. února roku 2022, kdy došlo k invazi ruských vojsk na Ukrajině, se ale „běžné” fungování a národnostní zastoupení klientů, kterým ICP pomáhá, logicky pozměnilo. ICP tak zaznamenalo výrazný nárůst především u klientů z Ukrajiny.

Průměrně před touto invazí Ukrajinci tvořili něco přes čtvrtinu (26,68 %) z celkových zájemců o služby ICP, zatímco v roce 2022 již pomoc potřebovalo na 44,10 % a v roce 2023 až 47,09 %. Naopak u Rusů byl zaznamenán pokles. Průměrně ročně tvořili 19,66 % klientů ICP, meziročně tak jejich zájem klesl na 12,36 % a v roce 2023 tvořili 11,03 % klientů organizace.

„Z našich dat vyplývá, že z dlouhodobého hlediska zájem o služby Integračního centra Praha stále roste. S prací ICP je dle zpětné vazby spokojeno 96 % klientů,”vysvětluje Anca Covrigová, socioložka a projektová expertka ICP.

„Cizinci se na nás obracejí, protože se chtějí zapojit do české společnosti, ale potřebují například pomoci překonat jazykovou bariéru nebo se zorientovat v určité oblasti, typicky na trhu práce nebo v českém školství,” doplňuje.

Mezi služby, které Integrační centrum Praha poskytuje cizincům vůbec nejčastěji jsou kurzy českého jazyka. Znalost češtiny totiž bývá velmi významnou součástí začleňování se do společnosti, zejména v případě zaměstnání. U klientů ICP je tak vidět velká snaha a zájem o to naučit se jazyk země, ve které žijí, studují a pracují.

Mezi nejvyhledávanější služby Integračního centra Praha dále patří bezplatné právní poradenství související právě s integrační činností, asistenční služby jako tlumočení či doprovody, pomoc s orientací na českém trhu práce, nostrifikací a v neposlední řadě otázky spojené se sociálním zabezpečením.

Jak ICP pomohlo běloruskému studentovi?

Nikita Rybakov je jeden z desítek tisíců klientů, kteří za dvanáct let existence ICP měli možnost využít jejich poradenských služeb. Nikita se v roce 2014 přestěhoval z běloruského Minsku do Prahy za vysokoškolským studiem.

Pro mladého studenta s minimální znalostí českého jazyka a bez přehledu, které všechny doklady je třeba vyřídit, se nejednalo o jednoduchou situaci. Proto vyhledal pomoc u ICP.

„Pro zahraničního studenta je proces získání českého povolení k pobytu poměrně náročný. Pokud člověk k tomu navíc podniká, je to ještě obtížnější. Je totiž potřeba dát dohromady velké množství dokumentů, a proto jsem rád, že mě v tom ICP celou cestu provázelo. Je dobré cítit pomocnou ruku, obzvlášť když za to klient nic neplatí. Jsem ICP velmi vděčný za pomoc,” vysvětluje svou zkušenost Nikita Rybakov.

Den otevřených dveří v ICP

Integrační centrum Praha si v sobotu 16. března připomene 12 let od svého založení. U této příležitosti proběhne v budově centrály (Žitná 51, Praha 1) veřejná akce „OPEN DOORS“. Od 11 hodin se tak můžete těšit na celodenní pestrý program, který jsme připravili jak pro naše klienty, tak i pro širokou veřejnost.

Otevřena bude velikonoční kreativní dílna pro děti i dospělé. Divadelní soubor „Theatre Club“ složený z našich dobrovolníků zahraje v angličtině hodinové představení s názvem „Kaleidoscope – A Tapestry of Lives“. Nebude chybět ani „Živá knihovna“, kde se budete moci seznámit s příběhy kolegyň a kolegů z ICP.

Také budete mít možnost si vyzkoušet naši jedinečnou karetní hru „IDENTiTY”, která má za cíl přiblížit téma integrace cizinců. V neposlední řadě je program plný workshopů a přednášek týkajících se nejen naší práce. Více se o akci, včetně celého programu, dozvíte na naší Facebook události. Budeme se těšit na viděnou.