Těhotenství a porod v ČR

Na co si dát pozor?

V tomto článku jsme pro vás připravili nezbytné informace, které byste měli znát, pokud se Česká republika stala vaším novým domovem a chtěli byste tu přivést na svět svého potomka.

Zdravotní pojištění

Dbejte na to, abyste měli sjednané zdravotní pojištění. Níže vám vysvětlíme, za jakých podmínek vám budou léčebné výlohy spojené s těhotenstvím a porodem hrazeny.

  • Veřejné zdravotní pojištění

V případě veřejného zdravotního pojištění jsou vám veškeré výlohy spojené s těhotenstvím a porodem bezpodmínečně hrazeny. Toto však platí pouze pro náklady spojené se zdravím matky. Zdravotnímu pojištění dítěte se věnujeme v sekci “Co zařídit po porodu?”.

  • Komerční komplexní pojištění

To, zda vám budou tyto výlohy hrazeny v případě komerčního komplexního pojištění, záleží na zvoleném pojištění a na splnění stanovených podmínek.

A. – standardní verze – V případě standardní verze komerčního komplexního pojištění vám budou těhotenství a porod hrazeny pouze po uplynutí tzv. Čekací doby. U těhotenství je čekací doba 3 měsíce (tyto výlohy vám budou hrazeny pouze v případě, že od počátku sjednání pojištění do vašeho otěhotnění uplynuly minimálně 3 měsíce) a u porodu 8 měsíců (výlohy spojené s porodem vám budou hrazeny pouze v případě, že od počátku sjednání pojištění do porodu uplynulo minimálně 8 měsíců).)

B. – speciální těhotenský balíček – Pokud si sjednáte pojištění zahrnující těhotenský balíček, nevztahuje se na vás žádná čekací doba a veškeré náklady spojené s těhotenstvím a porodem vám pojišťovna uhradí. Cena této varianty komerčního komplexního pojištění je však vyšší.

Pokud nemáte sjednané žádné zdravotní pojištění nebo vámi zvolený typ pojištění nepokrývá zmíněné výlohy, budete si muset hradit porod sami. Cena se pohybuje od desítek do stovek tisíc korun.

Pokud chcete zjistit, podrobnější informace o zdravotním pojištění v České republice (např. na který typ pojištění máte nárok, jakou pojišťovnu zvolit apod.), doporučujeme vám přečíst si náš článek o zdravotním pojištění.

Na co nezapomenout před porodem?

  1. Choďte na pravidelné prohlídky ke svému gynekologovi. Pokud gynekologa nemáte, doporučujeme vám portál  www.znamylekar.cz, kde můžete hledat lékaře podle lokality, recenzí, smluvních pojišťoven i podle toho, zda přijímá nové pacienty. Naleznete zde také lékaře, kteří ovládají cizí jazyky a mohou vám pomoci i bez přítomnosti tlumočníka. K tlumočení můžete využít také služeb našich interkulturních pracovníků.
  2. Zaregistrujte se včas do porodnice, jelikož jejich kapacita je omezená. Většina porodnic vyžaduje registraci ve 14 + 0 týdnu těhotenství. Můžete si vybrat jakoukoliv porodnici bez ohledu na vaše místo bydliště. Některé porodnice nabízejí registraci online (např. ÚPMD Podolí, Apolinář, Thomayerova nemocnice či Nemocnice na Bulovce)
  3. Nezapomeňte, že se na vás v těhotenství vztahují speciální práva, jako např.:
    • Zaměstnavatel nemůže ukončit váš pracovní poměr
    • Můžete v pracovní době navštěvovat gynekologické prohlídky
    • Na pracovní cesty můžete jen jen v případě, že s tím souhlasíte
    • Nesmíte pracovat přesčas
    • V případě, že pracujete na pozici, která není vhodná pro těhotné ženy, musí vás zaměstnavatel převést na jinou pozici.
    • Obecně platí, že u těhotných žen je v zaměstnání kladen důraz na zvýšenou ochranu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví.
  4. Pokud vy a váš partner nejste sezdaní a chcete, aby byl uveden na rodném listě dítěte jako otec, zajděte před narozením dítěte na kteroukoliv matriku, kde uvedete otcovství.
  5. Ještě před porodem si vyberte dětského lékaře a předem se s ním domluvte, abyste u něj mohli dítě zaregistrovat ihned po porodu.
  6. Do porodnice si s sebou vezměte těhotenský průkaz a výsledky testů z prohlídky v 36. Týdnu těhotenství.

Co zařídit po porodu?

  • Ihned po porodu (nejpozději do 8 dní) sjednejte dítěti zdravotní pojištění. Pokud jako rodiče dítěte máte trvalý pobyt, azyl, jste občanem EU pracujícím nebo podnikajícím v ČR nebo jste žadatelem o udělení mezinárodní ochrany, je vaše dítě od narození automaticky účastníkem veřejného zdravotního pojištění.V případě dlouhodobých jiných typů pobytu od 2.8.2021 toto pravidlo neplatí pravidlo, že narozené dítě je také pojištěncem veřejného zdravotního pojištění, ale pouze po omezenou dobu. Jedná se o období ode dne jeho narození do konce kalendářního měsíce, v němž završilo 60 dnů věku. Pojistné za dítě hradí jeho zákonný zástupce (tedy zpravidla rodič). Narození dítěte v tomto případě musíte ohlásit zdravotní pojišťovně, u které je pojištěna matka dítěte. Pokud nemá matka dítěte na území ČR veřejné pojištění, pak se narození nahlašuje pojišťovně, u které je pojištěn otec. Pokud ani otec nemá v ČR veřejné pojištění, musíte nahlásit narození dítěte u VZP ČR. Bližší informace naleznete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.
  • Zaregistrujte dítě ke zvolenému pediatrovi, který se s vámi domluví na první zdravotní prohlídce a očkování.
  • Do 14 dnů od porodu si vyzvedněte na matrice rodný list dítěte.
  • Rodný list si nechte úředně přeložit pro ambasádu vaší země původu, aby mohli dítěti vyhotovit cestovní doklad nebo dítě uvedli na váš pas. 
  • Do 60 dnů od porodu požádejte na Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra o pobytové oprávnění dítěte.

Užitečné odkazy:

Odkazy, které se vám k tomuto tématu mohou hodit najdete ZDE.

Máte další otázky?

Pokud jsme nezodpověděli vše, co vás zajímá, obraťte se prosím na naše interkulturní pracovníky, kteří vám rádi poradí nebo vás objednají na naše bezplatné sociální poradenství.